Meny

Skal sju selskaper styre verden?

Vi er alle enige om problemene med autoritære staters overvåkning, men hva tenker vi om det faktum at bare et fåtall private selskaper styrer resten av verden?

Skal sju selskaper styre verden?

Alle snakker om AI, men bare en håndfull styrer hvor vi er på vei.

Alt som handler om kunstig intelligens (AI) bygger på evnen til å investere. Noe som i stor grad er begrenset til en liten gruppe teknologigiganter, ofte kalt “The Magnificent Seven”. Disse selskapene—Amazon, Apple, Google, Facebook, Microsoft, Nvidia og Tesla—har de enorme økonomiske ressursene, teknisk ekspertise og infrastrukturen som kreves for å utvikle og opprettholde den sofistikerte maskinvaren som er nødvendig for seriøse fremskritt.

De svimlende kostnadene for AI-maskinvare (derav NVIDIAs kursoppgang) som toppmoderne datasentre, avanserte GPU-er og spesialtilpassede AI-brikker, skaper en formidabel inngangsbarriere for de fleste andre selskaper. Disse investeringene handler ikke bare om å kjøpe utstyr, men også om evnen til kontinuerlig innovasjon, forskning og utvikling for å ligge ett skritt foran i et hardt konkurranseutsatt marked. For det kreves en dyp forståelse for IT og dens strategiske betydning blant toppledere. I virkeligheten ser mange bedriftsledere fortsatt på IT som støtte for å redusere kostnader, snarere enn kjernen i deres virksomhet.

I tillegg driver disse sju teknologigigantene AI-forskningen gjennom sine egenutviklede teknologier og plattformer, noe som ytterligere befester deres dominans. For eksempel er Googles Tensor Processing Units (TPUs) og Nvidias GPU-er avgjørende for å trene og implementere komplekse AI-modeller. På samme måte bruker selskaper som Tesla sin unike maskinvare for å bane vei for fremskritt innen autonom kjøring.

Oppsummert er evnen til å investere i høyytelsesmaskinvare en betydelig faktor som begrenser seriøs AI-utvikling til en håndfull mektige teknologigiganter. “Mag 7’s” styrke og teknologiske kapasitet sikrer at de forblir i forkant av AI-innovasjon, noe som gjør det stadig vanskeligere for alle andre å konkurrere på samme nivå.

Vi er alle enige om problemene med autoritære staters overvåkning, men hva tenker vi om det faktum at bare et fåtall private selskaper styrer resten av verden?

Forelesninger & emner